Stäng fönster Uppsala kn, TUNA 10:1 TUNA KYRKA

Historik
Tuna ligger söder om Alunda, vid väg 273. Kyrkogården utvidgades 1936, och på det nya områdets norra sida ligger ett bårhus, delvis insprängt i klippan, uppfört 1953.

Tuna kyrka är en salkyrka uppförd av sten och tegel, cirka 2 m hög stenfot. Sakristia är utbyggd på den norra sidan och vapenhus i söder. Tegelfasaderna är dekorerade med blinderingar, nischer och strömskift.

Långhuset är uppfört under folkungatid och kan tidigast dateras till 1200-talets slut. Troligt är att kyrkan haft en mindre, äldre sakristia, den nuvarande är senmedeltida. Vapenhuset, med sekundärt valv, ligger inte i förband med långhuset, men är uppfört under samma period och tillhör de äldsta i Uppland. Kyrkan välvdes under 1400-talet, rester finns av ett treklöverformat trätunnvalv.

Sitt nuvarande exteriöra utseende fick kyrkan vid en hårdhänt restaurering 1892-94. Samtidigt upptäcktes kalkmålningarna, som omgjordes på ny puts. 1951-52 framtogs och konserverades de äkta medeltidsmålningarna.