Stäng fönster Ljungby kn, TANNÅKER 7:1 TANNÅKERS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppfördes 1794 av Nils Widman från Öslöv i Berga socken efter ritningar från 1789. Den ersatte då en medeltida träkyrka, som varit belägen på samma plats. 1791 diskuterades att uppföra även den nya kyrkan av trä och en ny ritning utbads från ÖIÄ. Man återgick dock till stenkyrkoalternativet och när den nya ritningen anlände 1795 var stenkyrkan redan uppförd. Klockstapeln sydväst om kyrkan uppfördes 1798 av förre soldaten Måns Hak.

PLAN OCH MATERIAL - rektangulärt kyrkorum med sakristia i norr och vapenhus framför västingången. Ingång även mitt på sydsidan. Separat ingång till sakristian från väster. Uppförd av sten, putsad och vitkalkad. Taken täckta med tegel, på sakristians tak dock plåt. Vapenhuset av trä. På 1800-talet fanns även ett litet vapenhus av trä framför sydingången.

EXTERIÖR - Den enkla, rektangulära byggnaden är försedd med ett högt, valmat tak. Utformningen följer 1789 års ritning, där dock sydportalen, som vetter mot kyrkogårdens huvudingång, placerats i en monumentalt utformad mittrisalit krönt av ett kors. Portalen gjordes istället stickbågig utan omfattning och med ett halvfönster ovanför. Sakristian fick även helt andra proportioner.

INTERIÖR - Interiören är till stor del oförändrad frånsett altarpartiets utformning. Altaret pryds nu av ett krucifix. Den ursprungliga altarprydnaden utgjordes sannolikt av ett större kors. Kraftigare pilastrar inramade korfönstret och altarringen var sammanbyggd med korets bänkinredning. Predikstolen, som är utförd 1642, övertogs från gamla kyrkan. Orgeln tillkom 1877. Den nuvarande färgsättningen av bänkinredningen i blågrönt, ockragult och marmorering samt grågrönt och rosa på läktarbarriären tillkom 1941 och har senare förnyats. Tidigare omtalas inredningen vara målad i vitt och guld.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993