Stäng fönster Arvika kn, LILLA BOGEN 2:4 M.FL. BOGENS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BOGEN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Gunnarskog 1850.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en höjd i en dalsänka med odlingsmark i kuperat skogsområde några km från den norska gränsen. Området ligger över högsta kustlinjen. Finska marknamn vittnar om en tidigare finnbebyggelse.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den timrade kyrkan uppfördes åren 1849-51 på initiativ av brukspatron John Mithander. Arkitekt Johan Fredrik Åbom svarade för ritningarna, som dock på flera punkter förändrades. Den består av en rektangulär byggnadskropp som i öster avdelats till smalare, rakt avslutat kor flankerat av två mindre rum, däribland sakristia. Torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Såväl exteriör som interiör är välbevarade och utgör ett av landskapets få exempel på det enklare, nyklassicistiska träkyrkobyggandet från 1800-talets mitt. Exteriören är brädfodrad och rödmålad; de rektangulära fönsteröppningarna, listverket och lanterninen vitfärgade. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Kyrkans innerväggar är klädda med panel under ett flackt, brutet brädtak. Vid restaureringen 1979-80 avsåg arkitekt Jerk Alton med färgsättningen framhäva kyrkorummets ursprungliga karaktär. Av den samtida inredningen återstår bl.a. predikstolen från 1851. Glasmålningen i korfönstret är utförd 1932 av H. Schultz.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2001; rev. 2003.