Stäng fönster Kalmar kn, GÄSTGIVAREN 5 HANTVERKSHUSET

Historik
Byggnaderna utmed Ölandsgatan och Kaggensgatan ingår i den karolinska stenbyggnadsmiljön på Kvarnholmen. Hörntomten på fastigheten Gästgivaren 5 bebyggdes strax efter 1658 med ett stenhus. Byggherre var stadspresidenten Erik Nentzel, adlad Ehrenklo. Detta hus, det s k Hantverkshuset, har den kubiska form som är så karaktäristisk för de förmögna köpmännens byggnader. Det är byggt i två våningar på en mycket hög välvd källarvåning och har tegeltäckt valmtak. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i vitt med huggna hörnkedjor av kalksten. Exteriören har knappast förändrats sedan byggnadstiden; även invändigt finns osedvanligt många inredningsdetaljer från 1600- och 1700-talen bevarade. Gatuhus och gårdsbyggnader var ursprungligen av trä men ersattes efter branden 1765 av stenhus med mot gården lutande pulpettak.
Hantverkshuset är ett av Kalmars bäst bevarade 1600-talshus och gatubyggnaderna mot Ölandsgatan från 1760-talet har med sin slutna karaktär i allt väsentligt bevarat sitt ursprungliga utseende.