Stäng fönster Karlstad kn, BJÖRNEN 5 HYPOTEKSFÖRENINGENS HUS

Historik
Wermlands Hypoteksförening grundades 1850 på initiativ av bergmästaren m.m. Frans von Scéele, med bl.a. lundaprofessorn, sedermera biskopen i Karlstad, C A Agardh som tillskyndare. Föreningens byggnad vid dåvarande Hamntorget och Älvgatan stod färdig 1853 och ingår i en grupp på 10-talet byggnader i Karlstad som räddades undan den senaste och största stadsbranden 1865.
Byggnaden, uppförd i sten till tre våningar, bär den klassicistiska empirens prägel, kännetecknad av en rusticerad bottenvåning mot en i övrigt slätputsad med pilastrar, gavelfält och gesimser indelad huvudfasad. Hypoteksföreningens hus bildar tillsammans med husen i kvarteret Almen och Gäddan en av Karlstads, från såväl kulturhistorisk som stadsbildssynpunkt, mest värdefulla bebyggelsemiljöer.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Värmlands län, 1991-02-07, Dnr 222-2925-91