Stäng fönster Bengtsfors kn, VÅRVIKS STOM 1:28 VÅRVIKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: VÅRVIK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen längst norrut i de norra dalbygderna. Den äldsta kända kyrkplatsen, nu utmärkt med en minnessten, är belägen på Stommens gård vid Västra Silen. Den nuvarande kyrkan uppfördes under 1840-talet, ca en halv km nordost om den gamla kyrkplatsen. Kyrkan ligger på den s k Kyrkön i Västra Silen och är förbunden med fastlandet via en vägbank.

RASERAD KYRKA / RUIN - belägen på annan plats (VÅRVIKS KYRKPLATS). I: En träkyrka torde ha uppförts under äldre medeltid. Från denna finns en ornerad bräda nu i Statens historiska museum, Stockholm. En om- eller nybyggnad omtalas vid 1600-talets mitt (1656 eller 1662), men det är ovisst vad denna innebar. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING -
II: Den nuvarande, murade kyrkan uppförd 1843-46, efter ritningar av Johan Fredrik Åbom och består av ett rektangulärt långhus, vars östparti avdelats till ett smalare kor med flankerande smårum (däribland sakristia), samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR -
Kyrkan uppfördes i stort sett efter Åboms ritningar, även om den på vissa punkter förenklades. Kyrkans yttermurar är vitputsade och kröns av en gesims, som oavbruten löper runt långhus och torn. Muröppningarna är rundbågiga. Långhuset har ett skiffertäckt sadeltak, valmat över östmuren; tornet kröns av en flack huv med dominerande lanternin. Huvudingång i väster, via tornets bottenvåning. Kyrkorummet har putsade väggar och ett tunnvälvt innertak av trä. Det smalare koret, som utgör "ett rum i rummet", är utformat som en klassisk tempelgavel. Den ursprungliga läktaren i väster är delvis ombyggd såväl 1922 som 1946. Vid det senare tillfället avdelades partiet under läktaren till smårum med skilda funktioner. Inredningen är i allt väsentligt samtida med byggnaden. Vid restaureringen 1946 uppställdes emellertid en altaruppsats från 1700-talet på kyrkans huvudaltare.