Stäng fönster Värnamo kn, BREDARYD 45:2 BREDARYDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan grundlades 1860 och byggdes 1863, på församlingens önskan med Voxtorps kyrka som förebild, på platsen intill den tidigare medeltida kyrkan, som revs samma år. Murmästare var Elias Pettersson, Sandhult, snickarmästare Bengt Andersson, Villstad. Invigning förrättades av biskop Henrik Hultman 1865. Exteriören välbevarad, interiören förändrad främst beträffande färgsättningen.

PLAN OCH MATERIAL - byggd efter 1851 års ritning, en kopia av Voxtorp, men med längre långhus med sex fönster istället för fyra per långsida. Det halvrunda korpartiet har fyra fönster. Torn i väster, sakristia i norr. Byggd i sten, spritputsad med slätputs i omfattningarna, avfärgad i vitt. Diagonallagd svart skiffer på långhus och sakristia, fjällskiffer på kor och torn, koppar på lanternintaket. Lanterninen vitmålad. Ursprunglig takbeklädnad spån eller brädtak.

EXTERIÖR - Långhus med västtorn med lanternin, från början öppen, nu inglasad. Väst- och sydingångar likformigt prydda, med inramande pilastrar som bär överliggare med båge kring lunettfönster. Rikt profilerad taklist med tandsnittsfris. Fast handikappramp vid västentrén.

INTERIÖR - Brett och rymligt kyrkorum, välbelyst genom de stora rundbågiga fönstren med klart, blåst glas i långhuset, antikglas i koret. Den ursprungliga färgsättningen i vitt och guld förändrades 1979: väggar ljusgula, valvet blekt grått med taklist i rödbrunt och gult. Altaruppställningen har svarta (tidigare gulmarmorerade) kolonner, som omger altartavla av Ludvig Frid 1894, "Kristi Himmelsfärd". Den ersatte ett gulmålat träkors med törnekrona, som stod på altarbordet, vilket liksom altarringen med balusterdockor är ursprungligt. Nummertavlor med förgyllda lyror. Korbänk. Predikstol tillverkad av Erik Nyman, Kållerstad, med balusterdockor och ansvällning på korgens nedre del, praktfullt ljudtak med lambrequin, färgsatt i rött, blått, grått och guld (den s k Mjöbäckstypen). Fyra slutna bänkkvarter med bänkfasader målade i två nyanser blått med guldlister kring spegelfälten, gråmålade invändigt. Orgelläktare med bröstning målad i grå nyanser, med genombrutet galler upptill. Orgel från 1875 av orgelbyggare Johannes Andersson, Långaryd, med nygotisk fasad. Underbyggnad till halva läktardjupet med svängda, vävklädda väggar. Äldre inventarier uppställda i kyrkorummet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993