Stäng fönster Falköping kn, VISTORP 7:4 VISTORPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VISTORP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett dominerande läge i skogsbygd med småbruten och stenbunden odlings- och betesmark. Kyrkogården ligger separat 200 m nordväst om kyrkan. Landskapet präglas av ensamgårdar. Socknen ligger mellan Falköping och Mullsjö.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka, av i övrigt okänd utformning. Enligt en avsyning 1874 kvarstod medeltidskyrkan i väster, medan den östra delen förlängts 1733 och erhållit rektangulär planform. Kyrkan var försedd med stensakristia i norr samt ett vapenhus av trä på södra sidan, av okänd datering. Västtorn av trä tillbyggdes 1819. Kyrkorummet täcktes av ett plant trätak, som "visserligen varit försett med målningar, men de äro av ålder nästan utplånade". Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, ett kort stycke från den gamla.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga stenkyrkan byggdes 1882 efter ritningar av arkitekt Claes Grundström. Långhuset har rektangulär planform med västtorn samt tresidigt avslutat korutsprång i öster, med skrank avdelat till sakristia (observera att västtornets plan avviker något från ritningens förlaga ATA: V 131/6).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören i nygotik får sin särprägel genom fasadernas kvadermur av granit och de spetsbågiga fönsteröppningarna med markerade omfattningar. Långhuset täcks av ett sadeltak. Tornet har strävpelare i hörnen, smalare överbyggnad med avfasade hörn, sidogavlar och spira. Ingång till kyrkan sker via tornet och mitt på södra långhusväggen. Kyrkorummet täcks av ett tredingstak med synliga sparrar. Ett ursprungligt sakristiskrank bakom altaret, i den spetsiga tribunbågen, avskärmar den bakomliggande sakristian. Inredningen, däribland den nygotiska predikstolen och öppna bänkinredningen, är i allt väsentligt samtida med byggnaden.