Stäng fönster Göteborg kn, MASTHUGGET 8:12 KV MASTHUGGET 8:12

(Se även miljöbeskrivning: Stadsdelen Masthugget, "Långgatorna" och Nils Viléns paradstråk)
Kv. Skutan:
Kv. Skutan började bebyggas i kvarterets mitt mot Andra Långgatan på 1870-talet, då den tilltänkta Linnégatan bar projektnamnet Första Tvärgatan och gamla "Breda Vägen" alltjämt utmynnade mot Järntorget i det blivande hörnet av Linnégatan och Andra Långgatan ("Breda Vägen" utgjorde del av landsvägen mellan Göteborg och hamn- och färjeplatsen Klippan och gick fram längs foten av Stigberget). Bebyggandet av tomterna i kvarterets östra del på 1880-talet innebar att Breda Vägens lopp snett genom kvarteret försvann. Kvarteret fick då sin slutliga form genom att Linnégatan och Tredje Långgatan utlades; i början av 90-talet var kvarteret färdigbyggt i och med att Göteborgs Auktionsverk uppfört sin byggnad på Tredje Långgatan 7.

Masthugget 8:12
Fastigheten Masthugget 8:12 utgör en sammanslagning av två fastigheter med beteckningarna nr 8 resp. nr 9 i 8. kv. Skutan (nu 8:12 A resp. 8:12 B). Byggnaderna på fastigheten -gårdsmiljöerna med ekonomibyggnaderna där inräknade -har tillkommit under ett halvt sekel från 1882. Detta år inledde "Palmborgska huset" (Linnégatan 1 -Andra Långgatan 2) med sina tre våningar och fasader i traditionellt gult tegel byggnationen vid den blivande boulevarden mellan Järntorget och Slottsskogsparken. Grannhuset (Linnégatan 3 -Tredje Långgatan 5) från 1886 i fyra våningar med tidsenligt prålig nyrenässansornering utgjorde i sin tur byggmästare Nils Viléns första större projekt. Detta följdes på 1890-talet av hans uppmärksammade storbyggen med rationellt uppförda tegelfasader i sammanhängande rad utefter gatans västra sida, bl.a. "kungahuset" nr 9 där Oscar II hade en egen våning som användes vid besöken i Göteborg. (se Miljöbeskrivning: Stadsdelen Masthugget, "Långgatorna" och Nils Viléns paradstråk)

Gårdsbyggnaderna, båda uppförda i en våning med tegel- resp. putsade fasader (hus nr 2 och 3 i bebyggelseregistret, nr 2 med hög vind i s.k. mansard), har tillkommit under 1900-talets början för olika verksamheter och har innehållit verkstadslokaler och magasin. Dessa gårdshus visar att bostadsmiljön i Masthuggets stenstad tidigt har haft ett betydande inslag av sådant kommersiellt liv som länge var bannlyst från bostadskvarteren i förnämare stadsdelar som Vasastaden och Lorensberg.

Fastighetens södra del (Linnégatan 3-Tredje Långgatan 5) genomgick 1989-92 en ombyggnad med omfattande statliga tilläggslån för bevarande och viss återställning av kulturhistoriska värden. Vissa kvarstående antikvariska arbeten utfördes senare, 1994 resp. 1997-2000. Bland annat rekonstruerades tornhuven som brunnit på 1940-talet och därefter stått med provisoriskt tak.

Länsstyrelsen väckte den 23 maj år 2000 fråga om byggnadsminnesförklaring av fastighetens södra del, Göteborgs Stadsmuseum framhöll i sitt yttrande den 29 januari 2001 att en byggnadsminnesförklaring borde kunna komma ifråga för även norra delen av fastigheten (Linnégatan 1-Andra Långgatan 2). Beslut om byggnadsminnesförklaring fattades 2001-12-20.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2008-01-08

Texten bearbetad från:
Staffan Sedenmalm "Byggnadsminnesförklaring av fastigheten masthugget 8:12, (Linnégatan 1/ Andra Långgatan 2 och Linnégatan 3/ Tredje Långgatan 5) i Göteborg" Länsstyrelsen Västra Götaland, Beslut 2001-12-20, DNR 221-20616-2000.
Staffan Sedenmalm "PM 2, Fastigheten Masthugget 8:12 (Linnégatan 3 -Tredje Långgatan 5) Kulturmiljöbeskrivning" Länsstyrelsen Västra Götaland, Kulturmiljöenheten 2000-05-29 Dnr 221-20616-2000.