Stäng fönster Ånge kn, Ö 1:70 Ö

Historik
Ö är en utpräglad jordbruksby som ligger norr om Ljungan med odlingsmarken i söderläge. Ö 1:6 består av 8 byggnader grupperade i en svag södersluttning. 6 av byggnaderna ligger söder om den gamla byvägen mellan Borgsjö och Fränsta, 2 norr om densamma - en vagnbod och ett stolphäbbre. Dessa tillhör den gamla gården vars mangårdsbyggnad och bryggstuga revs omkring 1900.

Huvudbyggnaden uppfördes år 1889 i två plan med oinredd vind samt souterrängvåning mot söder av Anders Hallgren. Byggmästare hette J.P. Perander från Borgsjö. Grunden utgörs av kvaderhuggen granit, stommen är av timmer med utvändig stående resp. liggande fasspontpanel, sadeltaket är belagt med ståndfalsad plåt lagd i parallella falsar, men med stora format, som troligen är från 1910-20-talet. Husets karaktär är starkt symmetrisk med ett betonat mittparti med en öppen veranda i två plan mot norr med flankerande risaliter, vilka kröns av frontespiser eller stora vindskupor om man så vill. Verandorna är försedda med lövsågade utsmyckningar. Mittaxelns förstärkning har understrukits med ett påbyggt kupolförsett torn som avslutas med vertikal flaggstång. Interiört finns flera rum med mycket välbevarad sekelskifteskaraktär.

Bortom huvudbyggnaden finns en mindre lekstuga i ett plan, troligen uppförd under 1910-talet med en nationalromantisk prägel.

Ett falurött bostadshus finns nordväst om huvudbyggnaden och uppfördes 1912 tillsammans med ladugården. Bostadshuset som har stående locklistpanel och sadeltak, är liksom ladugården uppfört i två våningar.

Strax intill ladugården i väster finns ett enkelt förråd med resvirkesstomme och stående faluröd brädpanel samt pulpettak med pannplåt.

Sydväst om ladugården finns en loge i två plan, uppförd efter laga skifte som var genomfört 1855.

Det omålade häbbret i nordöst har årtalet 1814 med krita på väggen. Intill häbbret ligger vagnboden.