Stäng fönster Skellefteå kn, KUSMARK 56:1 KÅGEDALENS KYRKA

Historik
Kusmark är en gammal jordbruksby och ingår i en rik jordbruksbygd. Strax efter att kyrkan hade uppförts byggdes också en ny skola i byn, vilket bör tyda på en rik befolkningstillväxt vid den tiden. För detta talar även att det första förslag till kyrka i Kusmark som upprättades 1921 av arkitekten Fredrik Falkenberg var avsedd att rymma 1048 personer.

Kusmarks kyrka har en traditionell form, med ett brett torn i väster, rektangulärt långhus, utskjutande lägre korparti i öster och en sakristia i nordost mellan långhus och kor. Den är uppförd i putsat tegel och målad i vit kalkfärg. Det branta sadeltaket täcks av kopparplåt. Kyrkan byggdes åren 19291932, efter ritningar från 1927 av arkitekt Kjell Westin, Stockholm. Kjell Westin (1896–1981) är annars mest bekant som arkitekt till restauranger och banker. Kusmarks kyrka kan vara den enda kyrka han har ritat. Kyrkans arkitektur är ren och klassicistisk, med inslag av nybarock framför allt i tornet, som avslutas med en svängd huv, krönt av en fyrsidig lanternin av trä med huv, glob och tupp. Kyrktuppen är 2,3 m hög och sägs vara Sveriges största. Liksom kyrkans ljuskronor och lampetter tillverkades den av plåtslagarmästare K.A Lundgren i Skellefteå, efter Westins ritningar. Kyrkans yttre har inte förändrats nämnvärt sedan byggnadstiden.