Stäng fönster Varberg kn, SIBBARP 2:1 SIBBARPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SIBBARP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på gränsen mellan öppen odlingsbygd och skogsmark. Kyrkan och församlingshemmet ligger lite avskilt, i nordöstra utkanten av bebyggelsen som radar upp sig längs vägen. Pastorsexpeditionen (tidigare prästgård) är enskilt belägen sydost om kyrkan. Sydväst om kyrkan står en fristående brädfodrad klockstapel. Den rödmålade klockstapeln, som troligen är av hög ålder, utgörs av en kompakt, närmast kubisk byggnadskropp som kröns av en spetsig spira. I klockstapeln hänger två klockor, varav en är av gammalt ursprung. I socknen som helhet dominerar den kuperade skogsmarken. Sibbarp ingår i Ätradalens riksintresseområde (se ABILDS KYRKA) som till största delen ligger inom Falkenbergs kommun.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med smalare tresidigt avslutat kor, som i öster inrymmer en med skrank avdelad sakristia, samt ett vapenhus av trä på västgaveln. I både långhus och kor ingår betydande mursträckningar av en kyrka som ursprungligen hade romansk planform med smalare kor. Koret förlängdes emellertid österut 1833. Ett murat vapenhus fanns förr på långhusets södra sida. År 1911 byggdes i stället det nuvarande vapenhuset av trä i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhus och kor täcks av separata sadeltak, och de vitputsade murarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Huvudingång i väster genom vapenhuset. Kyrkorummet är invändigt vitputsat och täcks av ett välvt innertak av trä. Koret skiljs från långhuset genom en rundvälvd triumfbåge. År 1911 tillkom den nuvarande altaruppsatsen (med en målning utförd av konstnären Albert Eldh) och den sammanhörande avskrankningen för en bakomliggande sakristia. Förändringarna skedde efter ritningar av arkitektekterna Adrian Crispin Peterson och Charles Lindholm. Interiörens nuvarande färgsättning i ljusblått och smultronrött härrör från en restaurering 1968-71, efter förslag av arkitekten Pelle Nilsson. Kyrkan bevarar flera intressanta äldre inventarier, t.ex. en äldre predikstol, en dopfunt i trä från 1600-talet och ett senmedeltida triumfkrucifix.