Stäng fönster Filipstad kn, RÄMSNÄS 3:1 RÄMMENS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - RÄMMEN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbröts som kapellförsamling 1777 ur Gåsborn.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en udde i sjön Näsrämmen i bruksbygden norr om Lesjöfors.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den nuvarande träkyrkan är den ursprungliga, vilken dock har förändrats flera gånger. Den har korsformad plan med utbyggd sakristia i öster, vapenhus i söder samt västtorn. Kyrkan påbörjades 1781-87 som salkyrka; de befintliga korsarmarna och tillbyggnaderna tillkom först på 1840-talet. Västtornet uppfördes 1851 efter ritningar av C. G. Brunius, men ersatte då ett äldre.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - De timrade väggarna är spånklädda och rödmålade under skiffertäckta sadeltak, valmade över gavlarna; rundbågiga fönsteröppningar. Ingångar via tornets bottenvåning samt på den norra korsarmsgaveln. Kyrkorummet täcks av ett brädtunnvalv och har panelinklädda väggar. Kyrkan har genomgått flera karaktärsdanande restaureringar som påverkat såväl exteriör som interiör. Åtgärderna har skett huvudsakligen under två perioder, dels under det sena 1800-talet efter ritningar av arkitekten Georg R. Ringström, dels vid 1900-talets mitt efter förslag av arkitekten Einar Lundberg. Vid det första tillfället omdanades exteriören med rika snickerier och listverk, medan kyrkan invändigt erhöll en ny inredning och ett nytt dekormålat trätunnvalv enligt tidens stil. Lika omfattande var de förändringar som vidtogs vid 1900-talets mitt. Denna restaurering syftade till modernisering, t.ex. då det gällde tekniska installationer (kaminer ersattes med elektrisk värme), men avsåg också återge kyrkan ett mer ursprungligt formspråk. Den sistnämnda restaureringen var avsedd att omfatta såväl exteriör som interiör men kom att ske i två avgränsade etapper. Interiören restaurerades efter förslag från 1944 och innebar bl.a. ny bänkinredning i slutna kvarter, nytt altarbord, ny dopfunt och ombyggnad av orgelläktaren. En planerad ombyggnad av altaruppsatsen från sent 1800-tal skrinlades så småningom och slutligen kom den, enligt förslag från 1946, att ersättas med en helt ny altarmålning av konstnären Simon Sörman. Exteriören restaurerades efter förslag upprättat 1955. Målsättningen var här att ” ... förläna exteriören en karaktär, som mera överensstämmer med interiörens och sålunda den ursprungliga, samtidigt som åtgärderna avse att minska det framtida underhållet”. Detta resulterade bl.a. i att man lät avlägsna sekelskiftets utvändiga snickerier och förenkla västtornets överbyggnad. Kyrkan har nyligen genomgått ytterligare en invändig restaurering, huvudsakligen enligt åtgärdsprogram upprättat av Karl S. Karlsen Arkitektkontor från 2001. Dekormålningarna från sekelskiftet 1900, som övermålats vid Einar Lundbergs restaurering, togs då åter fram.