Stäng fönster Håbo kn, KALMAR 2:1 KALMAR KYRKA

Kalmar kyrka är belägen väster om Kalmarviken vid Mälaren.

Det är en medeltida västtornskyrka uppförd av gråsten. Långhuset har rektangulär plan, vidbyggd sakristia i norr. Tornet kröns av en låg, pyramidformad huv, långhus och sakristia täcks av sadeltak.

Kyrkans äldsta murar finns i långhusets västra travé, vilken utgjorde långhus i en liten, romansk kyrka från 1100-talets slutskede. Dopfuntens cuppan är från denna tid. Kyrkan förlängdes åt öster omkring 1300 och blev en salkyrka i gotisk stil. Då tillkom även sakristian. Under 1400-talets andra hälft slogs kyrkans valv, och kyrkorummets kalkmålningar utfördes av Albertus Pictor. Målningarna överkalkades 1776 men framtogs och konserverades 1958. Fönsteröppningarna förstorades 1695.

Efter en stor brand 1813 genomgick kyrkan omfattande reparationsarbeten. Västtornet uppfördes 1830 och ersatte då det nedbrunna 1400-talstornet. Möjligen finns delar av det äldsta tornets murar inbyggda i bottenvåningen. Kyrkan fick även sin nuvarande inredning under 1800-talet.

Vid 1967-års restaurering, under arkitekt Jörgen Fåks ledning, återfördes korfönstret till sitt medeltida skick, inredningen ommålades och exteriören rappades om.