Stäng fönster Flen kn, BLACKSTABY 3:1 BLACKSTA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BLACKSTA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socken ligger på sörmländska sjöplatån. Kyrkan ligger på en ås som löper utmed den norra sidan av sjön Långhalsen. På samma höjdsträckning ligger bybebyggelse samt flera gravfält från järnåldern. Blacksta by utgör ett område av riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt kyrkorum med rakt avslutad östvägg och sakristia i norr; på västra sidan av sakristian en mindre tillbyggnad från 1929. Kyrkan, till sina äldsta delar från 1200-talet, har senare under medeltiden, troligen omkring 1300, omvandlats till salkyrka, genom en ombyggnad i öster (Schnell 1965; jfr Bohrn 1944). Omkring 1500 tillfogades sakristian som ännu har ett ursprungligt kryssvalv. På en teckning från 1686 syns ett murat vapenhus, troligen medeltida. Detta revs vid 1700-talets mitt.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Det inre av den sadeltäckta, tornlösa kyrkan nås genom ingång i västgaveln, upptagen vid 1700-talets mitt. De vitputsade murarna genombryts av stora stickbågiga fönsteröppningar (en slätputs i varmt röd ton täckte förmodligen kyrkans yttermurar från 1570-talet och en tid framåt). Kyrkorummet är täckt av ett trätunnvalv vilket troligen mot slutet av 1500-talet ersatte en öppen takstol . Fönstrens glasmålningar och mönstrade dekor härrör från 1890-talets restaurering, från vilken även den öppna bänkinredningen och orgelfasaden härstammar. Den medeltida dopfuntens fot, ornerad med repstav, är bevarad.