Stäng fönster Enköping kn, SPARRSÄTRA 12:1 SPARRSÄTRA KYRKA

Historik
Sparrsätra kyrka är belägen på Enköpingsslätten, ca en mil nordväst om Enköping. Söder om kyrkan står en klockstapel, sannolikt uppförd i slutet av 1700-talet.

Kyrkan består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. I väster finns en smalare utvidgning, ursprungligen påbörjad som torn. De putsade murarna består av natursten med inblandning av tegel. Tegel förekommer bl.a. i gavelrösten och omfattningar. Ett gemensamt, spånklätt sadeltak sträcker sig över långhuset och det smalare västpartiet. Kyrkans två ingångar är belägna i söder och väster.

Sakristian, som är kyrkans äldsta del, fogades troligen på 1200- talet till en äldre träkyrka. Omkring 1300 tillbyggdes det nuvarande långhuset till den gamla sakristian. Vapenhuset i söder uppfördes under 1400-talets förra del, och under århundradets andra hälft utvidgades sakristian åt norr. I slutet av 1400-talet slogs långhusets stjärnvalv. Vidare påbörjades västtornet, som dock inte fullbordades. Omkring 1500 införlivades tornrummet med långhuset.

Kyrkan har alltjämt medeltida prägel, som understryks av gavelröstenas blinderingar. Fönstrens nuvarande form tillkom i mitten av 1700-talet, då även ingången i väster togs upp. En restaurering 1914-15 under ledning av arkitekten Georg A. Nilsson omfattade bl.a. ny bänkinredning, ombyggnad av läktaren och vitkalkning av interiören. Vidare frilades kalkmålningar av renässanstyp i en sköldbåge i sydmuren. Predikstolen från 1654 återuppsattes, och korfönstret minskades och försågs med glasmålning enligt förslag av Yngve Lundström. Vid en restaurering i början av 1980-talet fann man 1400-talsmålningar i sakristian.