Stäng fönster Smedjebacken kn, SÖDERBÄRKE KYRKBY 38:1 SÖDERBÄRKE KYRKA

Historik
Kyrkplatsen är belägen på en udde, en åsrygg, vid sundet där sjöarna Södra och Norra Barken förenar sig. Det smala sundet mellan sjöarna har i alla tider varit en naturlig passage över det utsträckta sjösystemet och förbi kyrkan löpte en uråldrig pilgrims- och handelsled. Mot slutet av 1700-talet tilltog platsens betydelse, i och med anläggandet av Strömholms kanal som ut-nyttjar sjösystemet förbi kyrkan. Östra och västra stranden förenas numera genom en bro och den sammanhängande bebyggelsen kring sundet har utvecklats till bygdens centralort.

Kyrkan har anor från medeltiden men är i sin nuvarande form resultatet av en om- och till-byggnad som genomfördes mellan 1729 och 1743. Man antar att första kyrkobyggnaden på platsen var ett enkelt träkapell. Möjligtvis redan mot slutet av 1300-talet ersattes träkapellet med en stenkyrka, som till sin typ liknade Mälardalens medeltida små sockenkyrkor. Murpar-tier och delar från denna byggnad, bland annat tornet, är införlivade med nuvarande kyrka. Gamla stenkyrkan var uppförd av gråsten och tegel med inslag av tegelornamentik, som till viss del ännu är synliga i tornets västra fasad. Till sin längd motsvarade den ungefär halva nuvarande byggnaden.

Befolkningsutveckling och den positiva konjunkturen i början av 1700-talet skapade förut-sättningar för en utvidgning och en förnyelse av kyrkan. Ett förverkligande av byggnadspro-jektet möjliggjordes genom bergsrådet och brukspatronen på Larsbo bruk Jacob Tersmedens generösa ekonomiska bistånd. Förnyelsearbeten påbörjades 1729 och pågick under 14 år. Den lilla medeltida stenkyrkan omvandlades stegvis till en stor treskeppig salkyrka. Nya byggna-den uppfördes kring den befintliga och gamla kyrkan behöll sin funktion under de pågående arbetena. Delar av den gamla kyrkan återanvändes i nya byggnaden, bl.a. tornet som påbyggdes för ändamålet.

För mer historik se kyrkan/kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.