Stäng fönster Nässjö kn, KUNGSÖRNEN 5 BODAFORS KYRKA

Historik
Bodafors kyrka byggdes 1940 efter ritningar av arkitekterna E & T Kjellberg och J Windell. Om- och tillbyggd 1969 efter ritningar av Ralph Erskine.

Bodafors kyrka byggdes i Bodafors samhälle av en kapellstiftelse och överlämnades 1940 till Norra Sandsjö församling. Kyrkan var ursprungligen en traditionellt utformad och funktionalistiskt influerad reveterad och vitputsad träkyrka med torn. Kyrkan om- och tillbyggdes 1969 med församlingslokaler på bägge sidor om kyrkans långhus och en kringbyggd gård efter Ralph Erskines ritningar. Exteriören omgestaltades genomgripande och försågs med panel i obehandlat trä, även tornkrönet omformades. Kyrkorummet har bibehållit sin 1940-talsprägel med inredning i trä. Dekor i intarsia och ädelträfanér på väggar, altarring, predikstol och bänkar ritades av arkitekt Bertil Fridhagen vid Svenska Möbelfabriken i Bodafors och utfördes på fabriken. Altarväggens stora målning, skapad av Olle Hjortzberg, invigdes 1944.

Ur beslut om skydd 2002