Stäng fönster Karlskrona kn, BONDE 8 NORDENSKJÖLDSKA GÅRDEN

Historik
Till gården hörde två bostadshus och ett uthus, uppförda på 1790-talet för amiral Carl Fredrik Eneskjöld. Mellan åren 1835 och 1906 innehades gården av den Nordenskjöldska släkten. Den tvåvåniga huvudbyggnaden med snedvinklig plan har väggar av tegel med rosafärgad slätputs och en källarvåning av sten, som delvis härrör från 1700-talets tidigare del. Gårdshuset är en putsad envåningsbyggnad med brädpanel i gavelröstet. Det vinkelbyggda uthuset, som bl.a. varit stall, är uppfört av rödfärgat timmer i en och en halv våning. Gården, som under åren 1901-1974 inrymde blekinge museum, disponeras nu av regionmusiken.