Stäng fönster Karlskrona kn, SJÖBLADH 68 MONTELIUSKA GÅRDEN

Fastigheten omfattar tre byggnader: bostadshus, uthus, lusthus och trädgård.
Bostadshuset uppfördes 1792 och är en envånig, timrad och panelad byggnad på murad stensockel. Byggnaden har ett sadeltak. Vid renovering på 1800-talet uppfördes en femsidig veranda framför entrén, som är förlagd mot gården. Byggnaden inrymde ursprungligen förstuga, två förmak, sal, kök och två kamrar, varav en på vinden. År 1846 fanns i bottenvåningen sex boningsrum, kök och förstuga och på vinden två inredda rum. Planen är sedan dess i det närmaste oförändrad. På 1880-talet genomgick huset en inre påkostad renovering. Takmålningar utfördes i samtliga rum i bottenvåningen och snickerierna ersattes av nya med målad imitation av ädelträ. I ett av rummen finns en tapet från denna tid. Frånsett köket, som nyligen moderniserats, och vindsvåningen är denna inredning väl bevarad.
Uthuset uppfördes på 1880-talet. Byggnaden står på murad stensockel, väggarna utgöres av liggande pärlspontpanel spikad på regelstomme, pulpettaket är klätt med papp.
Lusthuset är sannolikt uppfört på 1790-talet. Huset har kvadratisk plan, är timrat och panelat under sadeltak. Fasaden indelas av kannelerade pilastrar. I gavelröstet är en akantusomgiven lyra målad. Vid renovering på 1880-talet insattes nya diagonalspröjsade fönster med lövsågade foder och dito taklister.
Trädgården är omgiven av plank.
Anläggningen är typisk för de stadsgårdar, som uppfördes efter den stora stadsbranden 1790 då ¾ av byggnadsbeståndet på Trossö gick förlorat. Tillsammans med intilliggande fastigheten Flensburgska gården, utbör Monteliuska gården ett inslag i stadsbilden, där karaktären av trädstad, som präglade Karlskrona fram till 1800-talets mitt, finns bevarad.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1991-09-09, Dnr 221-283-89