Stäng fönster Uppsala kn, FJÄRDINGEN 21:1 ÄRKEBISKOPSGÅRDEN

Historik
Huvudbyggnaden uppfördes 1737-44 efter ritningar av Carl Hårleman. Huset har delvis uppförts på resterna av det på 1330-talet uppförda domprosthuset, som sedan 1691 hade varit ärkebiskopsresidens. Ursprungligen byggdes huset i två våningar, men ytterligare en våning tillkom 1767 efter C. J. Cronstedts ritningar. Ärkebiskopshusets nuvarande exteriör tillkom vid en ombyggnad 1901 och ritades av arkitekt Agi Lindegren. Brygghus och visthus uppfördes på gården 1740 men inreddes senare för gårdens tjänstefolk. Stallbyggnaden uppfördes 1789. Den ombyggdes till kontorslokaler 1971. Muren mot Odinslund uppfördes 1879.