Stäng fönster Uppsala kn, ALMUNGE 1:1 M.FL. ALMUNGE KYRKA

Historik
Almunge har karaktären av sockencentrum. Öster om kyrkan ligger skolan med bl.a. en nyklassicistisk folkskolebyggnad från 1920-talet och en välbevarad skolbyggnad från 1950-talet. Almunge kyrka har bevarat den karaktär den fick vid en stor ombyggnad 1662-72, då den medeltida salkyrkan förlängdes åt öster med ett nytt kor och täcktes med ett nytt valmat sadeltak. Interiören karaktäriseras av sin välbevarade fasta inredning från 1700- och1800-talen samt av de senmedeltida målningarna som är välbevarade.

Kyrkogården har en välbevarad traditionell karaktär. Till detta bidrar bogårdsmuren i sten, de putsade grindstolparna, den gamla redskapsboden, bårhuset och det relativt stora inslaget av grusgravar. Klockstapeln är ursprungligen uppförd i början av 1600-talet men fick sin nyklassicistiska karaktär vid en ombyggnad på 1790-talet som utfördes efter Tempelmans ritningar.