Stäng fönster Hylte kn, DRÄNGSERED 1:19 DRÄNGSEREDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - DRÄNGSERED

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger enskilt tillsammans med pastorsexpeditionen direkt i norr och församlingshemmet i väster, på andra sidan vägen. Den huvudsakliga bebyggelsen återfinns söder om kyrkan, kring vägkorset. Socknen ligger i utpräglad skogsbygd. Begränsade arealer öppen odlingsmark finns, främst i anslutning till de många små sjöar som förekommer i socknen. Direkt söder om bebyggelsen kan man finna lämningar efter fornåkrar.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En ritning av kyrkan från 1776 visar den dåvarande planformen: ett rektangulärt långhus med smalare, anmärkningsvärt långsträckt, rakslutet kor i öster samt ett vapenhus på långhusets sydsida. Kyrkan torde till sin kärna härrört från äldre medeltid, men det är ovisst om koret ombyggts i ett senare skede. Huruvida murpartier ännu ingår i den befintliga kyrkan är inte säkert känt.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Murad stenkyrka bestående av rektangulärt långhus med tresidig avslutning i öster. I väster ett vidbyggt vapenhus och på den västra långhusgaveln ett trätorn i form av en takryttare. Kyrka är uppförd eller kraftigt ombyggd 1780-83 (inv. 1830, ATA: "Ombyggdes år 1781 af en Landtmurmästare från Småland"), som vid invigningen fick namnet SOPHIA MAGDALENA.Vapenhuset i väster uppfördes 1916 efter ritningar av arkitekt Sigfrid Ericson, men ersatte då ett äldre i trä.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör är i huvudsak bevarad sedan byggnadstiden. Byggnaden är utvändigt vitputsad. Långhuset har valmat mansardtak, och det brädfodrade och vitmålade gaveltornet kröns av en huv och lanternin. Huvudingångar genom vapenhuset i väster samt mitt på långhusets nordsida. Kyrkorummet har vitputsade väggar och tunnvalv. En trävägg avgränsar den sakristia som är inrymd i kyrkans tresidiga östparti. Kyrkan har dopfunt i malm och en predikstol från 1600-talets förra hälft. Altaruppsatsen, som är komponerad av arkitekt Harald Wadsjö och försedd med en målning utförd av konstnären Einar Forseth, tillkom vid en större restaurering 1937.