Stäng fönster Uppsala kn, DALBY 18:1 DALBY KYRKA

Historik
Dalby kyrkas historia har kantats av problem med stabiliteten i murverken och har genomgått upprepade ombyggnader, reparationer och medföljande omgestaltningar. De mest genomgripande har gjorts 1659, 1846, 1902 och 1959. Kyrkans äldsta parti är långhusets norra vägg som härstammar från den ursprungliga kyrkans, sannolikt uppförd på 1200-talet. Interiört syns en tydlig gräns mot senare murverk. På 1300-talet breddades och förlängdes kyrkan och tillkom nuvarande sakristia. 1659 lät Knut Posse på Hammarskog bekosta tillbyggnaden av det nuvarande koret i öster. Under koret finns det Posseska gravvalvet murat i gråsten. Posse bekostade även ett stort antal nya inventarier i kyrkan. På 1810-talet förstorades fönstren och fick sin nuvarande form. År 1842 befanns kyrkan vara i mycket dåligt skick och man beslöt att riva den och slå ihop församlingen med Västeråkers. Så skedde dock inte och omkring 1845 företogs istället om genomgripande renovering. Västra gaveln togs ned och ersattes med nya murar. Vapenhuset byggdes på med ytterligare en våning för att få ett rum för kommunala sammanträden. Interiört revs de senmedeltida tegelvalven i långhuset och ersattes med ett flackvalv av trä. Dessa åtgärder minskade dock byggnadskroppens stabilitet så mycket att den vid slutet av 1800-talet hade fått allvarliga sprickbildningar. 1901-1902 gjordes återigen en genomgripande omdaning i nationalromantisk stil, enligt ritningar av hovintendenten G Lindgren. Vapenhuset i två våningar revs och ersattes av ett förrum i långhuset. Över förrummet återfinns orgelläktaren. Taket lades om i sin helhet på nya takstolar och takryttarna tillkom. Fasaderna fick i huvudsak sin nuvarande utformning med spritputs, vissa källor säger dock att blinderingarna kring porten i södra väggen tillkom först 1910. Efter 1902 var fasaderna avfärgade i en mörkt röd kulör som dock 1959 ersattes av nuvarande mycket ljust gråvita. 1959 års renovering innebar relativt små förändringar exteriört.