Stäng fönster Gävle kn, VALLBACKEN 19:1 WESTERGRENSKA STIFTELSEN

Historik
Då grosshandlaren Johan Westergren från Gävle avled 1917 testamenterade han hälften av sin förmögenhet till välgörande ändamål. I testamentet uttrycktes särskilt en önskan om inrättandet av ett hem för "ålderstigna och fattiga kvinnor som fört ett hederligt levnadssätt". Mot bakgrund av det bildades en stiftelse med bl a hans fru Lotten Westergren och stadens dåvarande borgmästare i styrelsen.
Stiftelsen erhöll en bit mark av staden, strax utanför centrum på en kulle bakom dövstumskolan, för att uppföra ett hem. En ny stadsplan upprättades och kvarteret döptes till det stillsamma och förnöjsamma, Ro. Dåvarande stadsarkitekt Gunnar Wetterling anlitades för att rita anläggningen och för att vara arbetsledare under byggtiden. Wetterlings ritningar var klara 1925 varvid byggandet tog vid. Byggnadsfirman Lindblom & son anlitades som entreprenör. Byggnaden stod klar 1928 och inrymde 23 lägenheter för pensionärer. På bottenvåningen fanns dessutom två lägenheter för vaktmästare samt föreståndare, ett sjukrum och expedition. På våningen en trappa upp fanns en stor samlingssal för de boende. På vinden fanns stryk- och mangelrum, torkvindar och vindskontor. Källaren inrymde pannrum, 2 badrum 2 tvättstugor, 2 strykrum och matkällare till varje lägenhet. På tomtmarken bakom byggnaden anlades en park i naturalistisk stil för de boende. Fram till 1976 var byggnaden i funktion som äldreboende. Därefter har den använts som studentbostäder.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Gävleborgs län, 2001-12-03, Dnr 221-11843-00