Stäng fönster Norrtälje kn, BLIDÖ 4:1 BLIDÖ KYRKA

Historik
Blidö kyrka är belägen på en udde vid Blidösundet i norra Roslagen. År 1660 stod ett kapell färdigt på samma plats. Kring 1800-talets mitt var kapellet starkt förfallet. Beslut fattades om helt nytt kyrkobygge. Kyrkan ritades av Ludvig Hedin. Den började uppföras år 1856 runt kapellet som revs först ett år senare. Invigningen förrättades 1859. Kyrkan är i nyklassisk stil. Den består av ett enskeppigt långhus i norr-söder med fullbrett, rakavslutat kor i norr. Intill korgaveln sluter sig en låg sakristian med polygonalt avslutning mot norr. Två ingångar finns till långhuset, den ena i sydgaveln och den andra i mitten av östmuren. Byggnadsmaterialet utgörs av putsad natursten och tegel. Sadeltaket täcks av skiffer. 1937 års renovering förändrade inte exteriören. Invändigt fick kyrkan dock en ny färgsättning i gult, grått och blått av konstnären Gunnar Torhamn som även utförde den nya altartavlan (ramverket från 1858) och formgav glasmålningarna på det smala höga fönstret ovanför altaret. I övrigt präglas kyrkan fortfarande av den nyklassicistiska stilen.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999