Stäng fönster Hagfors kn, RÅDA 1:159 M.FL. NORRA RÅDA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NORRA RÅDA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbröts 1653 ur Sunnemo. År 1907 avskiljdes Hagfors.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i tätorten Råda, sydväst om Hagfors på en höjd ovanför Årosälven mellan Klarälven och Rådasjön. Stenkyrkan uppfördes under 1800-talets början, men föregicks av två äldre träkyrkor. Den första kända kyrkan i Norra Råda låg strax söder om den nuvarande. Den försåldes och flyttades till Uddeholms herrgård i slutet på 1700-talet där den tjänade som magasin. Efter en genomgripande restaurering 1959-60 återfick byggnaden sin funktion som kyrka, nu under namnet Uddeholms kapell.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den första kända träkyrkan i Norra Råda uppfördes 1643 men ersattes av en ny och större redan 1752. Kyrkan fick stå kvar till slutet av 1700-talet, men flyttades därefter och togs i bruk som magasin. Nu använd som kapell (UDDEHOLMS KAPELL).

II: 1600-talskyrkan ersattes år 1752 av en korskyrka uppförd i trä på den nuvarande kyrkans plats. Den brann ned 1801.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande stenkyrkan påbörjades 1805 men stod inte färdig till sitt yttre förrän 1813. Byggmästare var Johan Westman. Kyrkan är orienterad i nord-sydlig riktning och består av rektangulärt långhus med tresidig koravslutning, utbyggd sakristia i söder och torn vid nordgaveln.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör, som skiljer sig på flera punkter från de godkända ritningarna, är i stort sett oförändrad och typisk för byggnadstiden. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av stora, rundbågiga fönsteröppningar. Det mansardformade taket är belagt med skiffer. Ingång i norr via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets västsida, östportalen murades igen 1937 och fungerar nu som dopnisch. Kyrkorummet täcks av ett flackt brädvalv. Altaruppsats och predikstol är samtida med byggnaden. Kyrkans interiör är tämligen välbevarad. De dekorativa målningarna på väggar och valv tillkom 1900-01. I samband med den restaurering som skedde successivt under slutet av 1950- och början av 1960-talet förkortades kyrkorummet väsentligt genom en inbyggnad under orgelläktaren.