Stäng fönster Linköping kn, SKRUKEBY 7:1 ÖSTRA SKRUKEBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÖSTRA SKRUKEBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen 15 km nordöst om Linköping i det fornlämningstäta sprickdalslandskapet strax söder om Roxen. På kyrkplatsen har påträffats fragment av en tidig gravvård av s.k. Eskilstunatyp, vilket tyder på att en kyrka funnits här redan under 1000-talet. På kyrkogården finns ett klocktorn. Invid kyrkan ligger f.d. skolan, nu församlingshem. Prästgård vid Hörninge där också ålderdomshemmet låg.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr, ett polygonalt gravkor på motsvarande plats i söder samt vapenhus i såväl söder som väster. De äldsta murpartierna i den befintliga kyrkan, nu bevarade i sydväst, härrör sannolikt från 1100-talet. Kyrkans ursprungliga planform är inte känd. Ett slankt västtorn med avtrappat murliv hörde antingen till den ursprungliga anläggningen eller tillbyggdes kort tid därefter. Sannolikt redan under äldre medeltid vidgades långhuset i norr. Vid ytterligare en ombyggnad, troligen under medeltidens senare hälft, erhöll kyrkan ett korparti av långhusets bredd samt sakristia och vapenhus tillbyggdes. Vid medeltidens utgång var kyrkorummet välvt i två skepp (pelargrunder påträffade vid restaurering 1926). Gravkoret i söder uppfördes under 1600-talet för ägarna till Grensholms säteri. Kyrkans pelare och valv avlägsnades 1793-94. Västtornet revs 1863. På motsvarande plats uppfördes 1926 det nuvarande vapenhuset.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är vitputsad och har rundbågiga fönster under tegeltäckta sadeltak; gravkoret täcks av en plåtslagen huv. Medeltidskyrkans romanska kolonnportal i söder, med dekorativt järnbeslagen dörr, är alltjämt i bruk. Ingång även i väster. Kyrkorummets sengustavianska prägel tillkom i samband med förändringarna 1793-94. I stället för de raserade medeltidsvalven slogs ett trätunnvalv, och kyrkan fick nya, regelbundet placerade fönster. Därefter har inga större förändringar skett. En restaurering 1926 var framförallt av underhållskaraktär, men innefattade också konservering av äldre inventarier. Predikstolen skänktes till kyrkan 1665. Den ursprungliga utsmyckningen, med bilder av de fyra evangelisterna och Kristus som Salvator Mundi utförda i intarsia, framtogs 1926. Kyrkans altartavla är målad av Pehr Hörberg 1804. Orgeln byggdes av P. Schiörlin 1794.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunten av mässing - en gåva från 1663 - är sannolikt tillverkad vid mässingsbruket i Norrköping.