Stäng fönster Falun kn, SUNDBORNSBYN 20:2 SUNDBORNS KYRKA

Församling utbruten ur Svärdsjö 1620. Kyrkan ligger på sluttningen mot Toftans strand.

I: Heliga Trefaldighets kapell i Sundborn uppfördes på den nuvarande kyrkans plats 1620 och invigdes 1622. Den var uppförd av trä och bestod av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. Kyrkan utvidgades 1682-83 åt våster. Den revs i grunden 1755.

II: Den nuvarande timmerkyrkan uppfördes 1755 och har korsformad plan. Den östra korsarmen är tresidigt avslutad och innefattar ett rakslutet korparti och en bakomliggande sakristia.

Exteriören är spånklädd och rödmålad. De avvalmade sadeltaken har spåntäckning. Kyrkans rundbågiga fönsteröppningar är ursprungliga. Kyrkorummets väggar är klädda med papp och innertak består av två korsade trätunnvalv. Korväggen har en klassicerande altaruppsats från tidigt 1800-tal. Interiörens färgställning och dekorativa måleri domineras i sin helhet av en restaurering 1905 under konstnär Carl Larssons ledning, som utförde sitt arbete som en gåva till församlingen. Östgaveln är ovan altaruppsatsen utsmyckad med två knäböjande änglar på ömse sidor om den helige andes duva.