Stäng fönster Strängnäs kn, HÄRADS KYRKBY 2:19 M.FL. HÄRADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÄRAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen, som ligger väster om Strängnäs, hör till regionen Mälarbygd. Kyrkan ligger i en sluttning i utkanten av Härads tätort. I en avgränsad miljö ligger här några äldre rödfärgade byggnader samt skola, daghem och idrottshall.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Det finns olika uppfattningar om kyrkans byggnadshistoria. Långhuset kvarstår ännu efter en romansk kyrka. Dess ursprungliga planform är inte känd. Enligt Schnell (1966) påbörjades redan under äldre medeltid ett västtorn. Gunnar Redelius (1994) anser dock att tornet började byggas 1625. Det kom aldrig att fullföljas och fungerar nu som förhall i väster. Det befintliga korpartiet som är lika högt och brett som långhuset, är av Schnell daterat till 1400-tal, medan Redelius menar att det kom till omkring 1300 samtidigt som en sakristia byggdes. Ett vapenhus tillkom under senmedeltid, under denna tid välvdes också kyrkorummet med stjärnvalv. 1759 påbörjades korsarmen på långhusets norra sida och den medeltida sakristian revs. Vid en restaurering 1937 under ledning av Erik Fant murades öppningen mellan vapenhus och kyrkorum igen och det gamla vapenhuset användes sedan som bårhus. När man 1980 åter restaurerade kyrkan under ledning av Jerk Alton, öppnades den igenmurade portalen mellan vapenhus och långhus.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan av sten är putsad i en blekt gul nyans med vita hörnkedjor och portalomfattningar. Taket är spånklätt. Ingången ligger i väster medan vapenhuset i sydväst tjänar som sakristia. Den nuvarande inredningen tillkom 1937, flera medeltida skulpturer återfördes vid detta tillfälle från domkyrkomuseet i Strängnäs till kyrkan. Bland dem finns bland annat flera altarskåp. En relikkista i sandsten som dateras till 1100-talets slut, hör till kyrkans märkligaste föremål. Kistan är tillskriven stenmästaren Majestatis. I kyrkan står en romansk dopfunt med repvulst och fyrkantig fot.