Stäng fönster Växjö kn, BERGUNDA 13:1 BERGUNDA KYRKA

Historik
Bergunda kyrkogård har anor från tidig medeltid, då kyrka uppfördes på platsen under 1100-talet. Kyrkan
är uppförd i en socken med mycket torpare vilket avspeglar sig i det begränsade antal äldre stenvårdar
som påträffas på kyrkogården. Merparten av de äldre vårdarna har varit utförda i trä vilka idag
har skattat åt förgängligheten. Kyrkogården har utvidgats i två omgångar, åt söder samt åt öster. En
omläggning av kyrkogården genomfördes 1986 varvid det stora flertalet av kyrkogårdens grusgravar
med sten- eller häckomramning avlägsnades. En regelrätt gravkarta över kyrkogården upprättades först
på 1960-talet av Ekstedt. Tidigare flankerades kyrkogårdens gångar av alléer. Dessa avlägsnades i slutet
av 1930-talet. Urngravsättningar sker ca 2-3 ggr per år på kyrkogården i Bergunda. Äldre vårdar där
gravrätten löpt ut tillåts att står kvar på kyrkogården till dess det finns behov av platsen. Inne i kyrkan,
i den s.k. Bergkvaragraven ligger fyra personer ur släkten Posse begravda. Senaste gravsättning i denna
grav skedde 1843.