Stäng fönster Tranås kn, ROCKEBRO 7:75 SIONSKAPELLET I SOMMEN

Historik
Sionskapellet i Sommen är en laestadiansk kyrkobyggnad. Den laestadianska väckelserörelsen spreds till Sommen av hemvändande emigranter som kommit i kontakt med rörelsen i Amerika. Efter att rörelsen i flera år använt olika lokaler började den 1916 att planera för uppförandet av ett eget kapell. Sionskapellet uppfördes 1918 och byggmästare var Petter Lindqvist från Sommen. Måleriarbetet utfördes av målare Hörberg från Sommen. Hembygdsföreningen övertog fastigheten 1998. Kapellet ligger på en högt belägen tomt, centralt i samhället. Kapellet är uppfört i resvirkeskonstruktion. Den västra delen rymmer samlingssal och är uppförd i en våning. Den östra delen är uppförd i en och en halv våning med frontespis åt söder. Fasaden är klädd med liggande fasspontpanel målad i ljust blå oljefärg. Knutbrädorna är vitmålade. På byggnadens baksida finns en grönmålad pardörr av spegeltyp. Byggnaden vilar på en kilstenssockel av röd granit. På den västra gaveln finns en förstuga med sadeltak. Entrédörren är en grönmålad pardörr av spegeltyp. Över dörren kröns taket av en mindre frontespis. Till byggnadsminnet hör också ett uthus, inbyggt i sluttningen, med sadeltak.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1999-01-18, Dnr 221-3569-1998