Stäng fönster Tanum kn, GREBBESTAD 2:317 GREBBESTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: TANUM
BEFOLKNINGSTAL - Se Tanum

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kyrkobokföringsdistrikt bildat 1893 inom Tanums medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Grebbestads kyrka ligger i Tanums socken. Kyrkan är belägen i en svag västsluttning centralt i samhället, omgiven av låg bergkullterräng. Grebbestads prästgård återfinns ca 100 m sydväst om kyrkan. Tanums socken ligger i norra Bohuslän, mellan Strömstad och Lysekil.

RASERAD KYRKA / RUIN - Träkyrka av okänd utformning.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den rödgrå granitkyrkan i nygotisk stil stod färdig 1892. Ritningarna utfördes av Adrian Crispin Peterson. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare, femsidig absid i söder samt ett likaledes smalare torn i norr med spetsgavlar och spira. Tornets bottenplan fungerar som vapenhus. Ytterligare portaler för menigheten har byggts i långmurarnas båda mittpartier. Sakristian är inrymd bakom ett skrank i koret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans yttermurar har avtrappade strävpelare. Flertalet fönster har spetsbågig form. Koret har rundfönster. Kyrkorummet täcks av ett sadeltak, valmat i öster. Innertaken är av trä med dekorativt utformade konsoler och sparrar. Långhuset har ett tredingstak, koret ett hjälmvalv. Triumfbågen är spetsbågig. Den tidsenliga altaruppsatsen med spetsgavlar har Golgatamotiv, en kopia av Henrik Dyfvermans Kristus på korset. Apostlarna på predikstolen från kyrkans byggnadsår snidades 1928 av Valfrid Andersson. Bänkinredningen är öppen. En genomgripande invändig restaurering utfördes 1964-65 enligt förslag av Harald Thafvelin, Anders Ekman och Olle Hellström. Bland insatserna kan framhävas att interiören erhöll ny färgsättning och att samlingsrum m m byggdes under läktaren. Nu insattes även korfönstrens glasmosaiker, utförda av Joel Mila. En ny restaurering ägde rum 1986.