Stäng fönster Härnösand kn, VIKSJÖN 12:1 VIKSJÖ KAPELL

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Den gamla kyrkan brann 1926. Den nuvarande kyrkan är huvudsakligen uppförd i samma stil. Flera av de gamla kyrkstallarna finns bevarade.

Kyrkan har en stomme av liggtimmer. Planen är åttkantig, med utskjutande vapenhus och sakristia. Det valmade taket är täckt med träspån. Fasaderna är klädda med vitmålad, stående träpanel. Klockstapeln har en lökformigt svängd kupol ovanpå ett fyrkantigt torn. Den inköptes 1789 på auktion och tillhörde tidigare Högsjö kyrka.

Kyrkorummets väggar och tak är klädda med vitmålad träpanel. Bänkdörrarna och vissa detaljer är marmorerade. Golvet är lagt av träbrädor. Predikstol och altaruppsats är utförda av snickarmästare Erik Johan Näslund.

Altartavlan är ett verk av Stig Bergh. På läktarbarriären finns tretton målningar av Arne Bohman.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.