Stäng fönster Sala kn, TÄRNA PRÄSTGÅRD 1:20 TÄRNA KYRKA

Historik
Allmänt antas att platsens ursprungliga stenkyrka uppfördes på 1200-talet. Ytterväggarna hade murats av gråsten och kyrkorummet täcktes med ett tak av trä. På södra sidan fanns två meterhöga fönster och i öster, ovan altaret, ett något bredare. Kyrkklockorna hängde i en stapel. På 1400-talet slogs murade valv över kyrkorummet, sakristia tillbyggdes eventuellt och interiören dekorerades med kalkmålningar. Vid stor upprustning omkring 1650 tillbyggdes ett vapenhus i söder. Kyrkan förlängdes 1756 och 1775-76 förstorades sakristian.

För mer detaljerad historia se byggnaden/Kyrkans historia samt bifogad PDF med detaljerade händelselistor med årtal, upphovsmän och specifika källhänvisningar.

Otryckta källor

Tärna kyrkoarkiv (TK):
• O I a; 3, handlingar angående kyrkans nybyggnad 1898 och värmeinstallation 1926
• O I a: 5, handlingar angående elinstallation 1937 och 1949-50

Västmanlands läns museums arkiv (VLM):
• Antikvariska kontrollrapporter om utförd yttre upprustning 2000, fönsterrenovering 2001 och inre renovering av sakristian 2001

Litteratur
Borgman, G: Försök till historiska anteckningar om Tärna socken. /Westmanlands Läns Kongl Hushållnings-Sällskaps Handlingar, 3 häftet. Westerås 1827/
Forsell, Joh.: Beskrivning över Tärna socken, Västmanlands län. Sala 1904, Ågren & Holmbergs boktryckeri
Inventarium över svenska orglar, 1990: 1, Västerås och Karlstads stift, redigerad av Tore Johansson – Förlag Svenska orglar, Tostared 1990
Kilström, Bengt Ingmar: Tärna kyrka. Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté 1985