Stäng fönster Falköping kn, HÖGSTENA 16:1 M.FL. HÖGSTENA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÖGSTENA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen vid gammalt vägparti mitt i byn väster om Plantaberget. En mindre väg leder över ett fornlämningsområde till "Klockaretomten". Till kyrkomiljön hör f.d. skola med lärarbostad - nu bygdegård, missionshus samt lanthandel. Socknen består till största delen av fullåkerbygd men här finns också mark av alvarkaraktär. Högstena socken ligger nordost om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus och smalare, rakslutet kor, sakristia på korets nordsida och vapenhus i väster. Den rakslutna korkyrkan, sannolikt från 1100-talet eller 1200-talets första hälft, återstår fortfarande tämligen intakt. Enligt avbildning i Peringskiölds Monumenta red över långhusets västra del ett stentorn, senare nedmonterat till långhusets murkrön. Huruvida detta torn hörde till den ursprungliga anläggningen eller påbyggts senare är inte känt. Vid tiden för avbildningen fanns också ett timrat vapenhus i söder. Sakristians datering är obekant (den fanns inte vid avbildningen för Monumenta omkring 1670). Vid en om- och tillbyggnad 1907 efter ritningar av arkitekt Axel Lindegren förlängdes långhuset i väster samt ett nytt vapenhus tillbyggdes (även tidigare fanns ett vapenhus vid västgaveln).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Murarna av tuktad kalksten har blottats vid omputsning 1965 och 1994-95. Vid dessa tillfällen har även äldre muröppningar blottats, däribland medeltidskyrkans igenmurade sydportal, som haft sin placering ovanligt långt österut. Fasaderna är vitputsade under tegeltäckta sadeltak; de rundvälvda fönsteröppningarna erhöll befintlig form i samband med 1907 års förändringar. Ingång via vapenhuset. Kyrkorummet är helt övervälvt, koret och långhusets östra del sannolikt under senmedeltiden, medan långhusets västliga förlängning välvdes för att harmoniera med medeltidskyrkans valv. Interiörens färgsättning och fasta inredning präglas idag av en genomgripande restaurering 1950, efter förslag av arkitekt Adolf Niklasson, då flera av det tidiga 1900-talets tillskott avlägsnades. Vid Niklassons restaurering insattes ny bänkinredning samt väggar och valv vitmenades. Altaruppsats och predikstol i provinsiell senbarock. Ny orgel anskaffades 1943.