Stäng fönster Säffle kn, MILLESVIKS KLOCKARGÅRD 1:7 M.FL. MILLESVIKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – MILLESVIK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen omfattar en västlig del av Värmlandsnäs. Kyrkan ligger lågt i landskapet i utkanten av det odlade området på Värmlandsnäs. Fornlämningar från järnålder finns på högre punkter i omgivningen. Såväl kyrkplats som kyrka har medeltida ursprung.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti; sakristian i öster samt vapenhuset i väster är byggda i trä. Den västra delen av den nuvarande kyrkans södra långhusmur, som är väsentligt kraftigare och ojämnare än de övriga murarna, härrör troligen från en medeltida stenkyrka. Kyrkans nuvarande planform är sannolikt resultat av en ombyggnad under 1700-talet, möjligen i flera etapper, med återbruk av föregångarens murar. År 1794 byggdes vapenhuset i liggtimmer framför långhusets västgavel. I samband med genomgripande omdaningar 1854 tillfogades den timrade sakristian i öster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den tornlösa kyrkans exteriör är enkel; murarna är vitputsade och timmerväggarna brädfodrade under flacka, valmade sadeltak med skifferbeläggning. Vid en ombyggnad under 1800-talet har långhusmurarna höjts med ett flertal varv timmer. Ingången är förlagd i väster via vapenhuset. Kyrkorummet, som täcks av ett trätunnvalv med profilerad taklist, torde ha fått sin nuvarande prägel vid 1800-talets mitt. Delar av ett figurativt utsmyckat innertak från 1700-talet har påträffats, sannolikt en rest av det ursprungliga innertaket. Altartavlan av konstnär Gustaf Brusewitz härrör från 1855.