Stäng fönster Karlskrona kn, NÄTTRABY 5:26 NÄTTRABY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NÄTTRABY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Aspö utbruten 1888.

LÄGE OCH OMGIVNING - Nättraby kyrka ligger i parkmiljö i tätorten, i en brant slänt omedelbart öster om Nättrabyån. Prästgården återfinns 250 m sydost om kyrkan. 600 m mot nordväst finns en skola. Till kyrkomiljön hör även ett församlingshem. Socknen är fornlämningstät. Landskapet är kuperat och odlingsmarken relativt omfattande. Nättraby ligger strax väster om Karlskrona.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den medeltida gråstenskyrkan består av ett rektangulärt långhus, smalare absidkor och vapenhus i söder. Kyrkans kärna härrör troligen från 1100-talet. Ett brett västtorn har funnits i väster. När tornet sedermera revs murades den dubbelvälvda tornbågen igen och gaveln stöttades med strävor. Ovisst när, men möjligen under 1500-talet tillbyggdes vid långhusets sydvästra del ett vapenhus, vilket 1665 beskrives vara av ”Træ sammensat, med Stoper oc imellom muret med Tegelsteen /…/”. Det nuvarande vapenhuset är uppfört av tegel och uppges vara reparerat tidigast 1796.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är enkel och osmyckad med vitputsade fasader. Långhuset och det lägre koret täcks av sadeltak, absidens tak är konformat och vapenhuset har ett valmtak. De stickbågiga fönsteröppningarna är resultatet av förändringar i senare tid. Ingång sker i söder genom vapenhuset, en mindre ingång finns på korets sydsida. Kyrkorummet har putsade väggar och täcks av ett plant träinnertak. Koret, vilket nås via den rundvälvda triumfbågen, täcks också av ett plant trätak, medan absiden har ett hjälmvalv. Tribun- och triumfbågar är utvidgade. På korets norra vägg finns två målade epitafier från omkring 1600. Sakristia ordnades i absiden, bakom ett träskrank, under 1800-talet. Kyrkan restaurerades invändigt 1891.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998. / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2000, rev. 2008.