Stäng fönster Stockholm kn, MOSEBACKE 10 SÖDRA TEATERN

Historik
Södra teatern uppfördes ursprungligen år 1852 men ombyggdes och utvidgades efter en brand år 1857. Arkitekt för båda teaterbyggnaderna var J F Åbom. Samme arkitekt ritade även porten till Mosebacketerrassen med värdshus och trädgårdsanläggningar.
På 1880-talet utfördes den nuvarande terrassuppbyggnaden, som bärs upp av dekorerade gjutjärnskolonner. De undre utrymmena innehöll en kägelbana och ett schweizeri.
Mellan åren 1899-1901 genomfördes en om- och tillbyggnad av teatern efter ritningar av tidens ledande teaterarkitekt Axel Anderberg. Byggnaden tillbyggdes med två fönsteraxlar mot öster för att rymma trapphus, restaurang och foajé. Ombyggnaden av teatersalongen krävde en förhöjning av tredje våningen och en påbyggnad med en mezzaninvåning. Salongen dekorerades i rik barock i grönt och guld.
Huvudfasaden är utformad i nyrenässans med pilastrar och bjälklagsband.
En utbyggnad i anslutning till foajén utfördes år 1935 efter ritningar av arkitekt Karl Güettler. I denna finns väggmålningar, troligen scendekor, av Isaac Grünewald.
På 1970-talet genomfördes en varsam upprustning av Södra teatern under ledning av arkitekt Kjell Abramson. Foajé dekorerades med paneler och dörromfattningar från Gustav III:s opera. Vid detta tillfälle utfördes en modernisering av teatermaskineriet, logerna och salongens bänkar. Kjell Abramson har även ritat den i öster åter uppförda tillbyggnaden för värdshuset, som ersatte en tidigare veranda och som efter en brandskada återuppbyggdes i början av 1990-talet
Terrassunderbyggnaden har idag byggts in med en glasvägg innanför den yttre raden av gjutjärnskolonner. Här inryms två mindre teaterscener.
Södra teatern med Mosebacketerrassen är ett i Stockholm genom tiderna välkänt nöjesteablissemang med flera av sina ursprungliga funktioner bevarade.