Stäng fönster Härjedalen kn, DUVBERG 4:18 DUVBERG

Historik
Gården är belägen mitt i den ålderdomliga, högt belägna byn Duvberg och har varit i samma släkts ägo sedan omkring 1800. Gårdens timmerbebyggelse härstammar från 1700- och 1800-talen; endast boningshuset är från 1900-talet och ingår ej i byggnadsminnet. Kring gårdstunet ligger förutom boningshuset en ladugård från omkring 1860 med tegeltak, ett hus som innehåller stall/lider/matbod/lada från ca 1870 med eternittak och tillbyggt avträde samt en kornlada från omkring 1810 med tillbyggda halm- och redskapsbodar i brädkonstruktion, allt under plåttak. Intill kornladan står ett tvåvåningshärbre från 1800-talets förra hälft med spåntak och strax nedanför gårdsplanen står en samtida bakstuga med plåttak. Husen är rödfärgade. På behörigt avstånd på andra sidan vägen ligger smedja och sommarladugård, båda från 1800-talets förra hälft och med spåntak. Spridda på ägorna finns ett kornhärbre från 1700-talet med spåntak samt fem lador från tidigt 1800-tal, dels med spåntak, dels med plåttak. Dessa byggnader är omålade.