Stäng fönster Gotland kn, SPROGE KYRKOGÅRDEN 1:1 SPROGE KYRKA

Historik
Sproge kyrka byggdes i början av 1200-talet, tornet är dock tillkommet omkring år 1300. Kyrkan har troligen föregåtts av en träkyrka, av vilken rester hittades i samband med en restaurering 1965. Som golvplankorna i långhuset hade väggplankor från en träkyrka återanvänts.

En efter gotländska förhållanden omfattande ombyggnad av kyrkan gjordes under kyrkoherden Per Wallgrens tid på 1830- och 40-talen. Kyrkans tak sänktes och försågs med tegel, och nya, stora fönster togs upp. Interiören ändrades även radikalt, bl.a. genom att kryssvalven i långhuset ersattes med ett trätunnvalv.

Restaureringar i sen tid (1939 och 1965) har i viss mån återställt interiören, medan exteriören bibehållit 1800-talsutseendet. Av kyrkans delar är det tornet som ändrats minst sedan medeltiden.