Stäng fönster Kramfors kn, SKOVED 3:11 KORSBYGGNADEN I SKOVED

Historik
En s.k. halvkorsbyggnad med fyra rum indelade runt en centralt belägen murstock ligger på fastigheten Skoved 3:2. Mangårdsbyggnaden kan vara uppförd mellan 1833, tiden för laga skiftet, och 1864. Det troligaste är att den uppfördes av lanthandlaren Olof Sjödin som förvärvade gården 1864 och som troligtvis både hade råd och intresse att förse huset med statusmässig panelarkitektur och en utsmyckad interiör. Byggnaden har en liggande timmerstomme i en och en halv våning på en kallmurad stengrund av huggen natursten. Fasaderna är klädda med locklistpanel. Snickerierna har en klassicistisk utformning med kvaderindelade knutlådor, frontoner över fönsterna och kraftigt profilerade takfötter och gavlar. Entrén består av en kassettindelad pardörr med överljusinsläpp. Sadeltaket är täckt med stickspån.