Stäng fönster Östersund kn, LITS PRÄSTBORD 1:2 LITS KYRKA

Historik
Vid Indalsälven, sydost om den befintliga kyrkan, finns ruinrester av den medeltida kyrka som revs under 1790-talet då den nya kyrkan uppfördes. Den murade medeltidskyrkan var utbyggd i etapper och hade rakavslutat kor och vapenhus uppfört av trä.

Kyrkogården har utvidgats i flera etapper. Ett tiotal meter norr om kyrkan avgränsas den ursprungliga kyrkogården av järnvägen i ett nedsprängt schakt. En rad stora björkar markerar avslutningen hitåt. Norr om kyrkan finns inga gravar med bevarade vårdar men flera äldre gravvårdar står uppställda, bla gjutjärnskors från sent 1800-tal.

När den nya kyrkogården som ligger på andra sidan vägen gestaltades 1969 lånades flera drag av den äldre kyrkogården.

Ritningarna till Lits kyrka började utarbetas 1779 av sonen till den skicklige stiftsbyggmästaren Daniel Hagman, Petter Hagmansson. Hagmans gesäll Simon Geting upprättade ett nytt och endast lätt ändrat förslag 1792 vilket justerades något innan det godkändes av Överintendentsämbetet.