Stäng fönster Ydre kn, BONA 1:6 SVINHULTS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SVINHULT

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 25 km sydsydväst Kisa i södra Östergötlands skogsbygd invid ett vägskäl i ett typiskt småbrukarlandskap. Kyrkan är omgiven av en stor, tudelad kyrkogård. Här ligger också en f d skola, nu församlingshem. Vid vägskälet finns några villor samt en del mindre jordbruksfastigheter. Den rivna medeltidskyrkan var belägen ca 175 m norr om den nuvarande.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: (belägen på annan plats: SVINHULTS KYRKPLATS). Den rivna medeltidskyrkan är känd utifrån äldre måttuppgifter och avbildningar, i första hand Nils Månsson Mandelgrens dokumentation från 1847. Den timrade kyrkan hade sannolikt medeltida ursprung. Av allt att döma hade den uppförts med salformad plan, men dess östliga avslutning är inte säkert känd. I väster fanns ursprungligen ett torn (jfr Vireda och Pelarne, Sm), vilket dock nedmonterades 1693. En stensakristia, troligen av medeltida datum, anslöt på det ursprungliga korpartiets norra sida. Enligt uppgift var innertaket dekorerat med medaljongmålningar av samma typ som kalkmålningarna från 1400-talet i Risinge kyrka. Vid en ombyggnad 1708 förlängdes långhuset och erhöll ett nytt rakslutet korparti. Vid olika tidpunkter, obekant när, har tre mindre vapenhus tillbyggts, ett i väster, ett på långhusets södra sida och ett vid det nya korpartiet. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan ritades av J. Granquist 1868 och uppfördes av byggmästare J. P. Sundqvist 1872-76 och består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, en utbyggd polygonal sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören visar en blandning av nyklassicistiska och nygotiska drag. Vitputsade fasader med förkroppade hörnpelare och en enkel bågfris längs murkrönen; spetsbågiga fönsteröppningar med späda överstycken. Plåttäckta sadeltak över långhus och sakristia, valmat över sakristians brutna östmur. Västtornet har gavlar i samtliga väderstreck samt kröns av en åttkantig lanternin med spira. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Interiören täcks av ett kölbågigt valv i trä. I östväggen markeras altar-rummet med en kölbågsnisch. Kyrkan restaurerad invändigt 1948 och 1957, utvändigt 1956 och 1983. Bland kyrkan inredning märks altaruppsatsen från 1754, övertagen från den gamla kyrkan. Predikstolen är den ursprungliga och ritades av kyrkans arkitekt. Orgeln tillverkades 1876 av Åkerman & Lund, verket restaurerades 1973.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Några medeltida skulpturer finns i kyrkan i delvis skadat skick.