Stäng fönster Fagersta kn, VÄSTANFORS 11:61 VÄSTANFORS KYRKA

Direkt söder om dagens kyrkplats anlades Västanfors järnbruk år 1611.
Samtidigt grundades Fagersta bruk några kilometer norrut. I närheten fanns även det äldre Semla bruk. Närmaste kapell låg då i Brandbo vid sjön Stora Aspen flera kilometer längre söderut.

Genom tillkomsten av de båda bruken ökade områdets befolkning snabbt och därför uppfördes Västanfors kapell - invigt Petri och Pauli dag 1642 - på den alltjämt befintliga kyrktomten, söder om dagens kyrka. Marken hade upplåtits av Peder Jönsson på Semla bruk.

Kapellet var grundlagt på pålar, timrat och hade ett brutet, spåntäckt tak. Intill fanns en klockstapel som dock förstördes vid ett blixtnedslag 1675. Då byggdes istället ett västtorn i trä med spetsig spira. Kapellets fasader bestod först av den bara timmerstommen, men vid reparationer 1696-97 kläddes ytterväggarna med panel och spån. År 1738 ersattes pålarna under byggnaden med en murad undergrund och hela kyrkogården dränerades med hjälp av stentrummor under mark.

År 1807 bröt sig Västanfors ur moderförsamlingen Norberg och bildade egen församling. 1600-talets träkyrka var då stadd i förfall, vilket 1816 ledde till beslutet att bygga en ny kyrka, viket är den nuvarande Västanfors kyrka.

(Se kyrkobyggnad för historik och beskrivning av den nya kyrkan. Samt se bifogad PDF för historik och historiska händelser och årtal för den gamla kyrkans historik.)

Otryckta källor
Västanfors-Västervåla kyrkliga samfällighet (VKS):
• Vårdplan för Västanfors kyrka, upprättad 2003-2004

Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA):
• Inventering av Västanfors kyrka 1830, likmätigt Kunglig Majestäts nådiga förordning
• Ihrfors, Eric: Westmannia sacra, handskrift färdigställd 1899-1902, baserad på församlingsarkivens handlingar från äldsta tid till omkring 1900
• Förslag till restaurering av Erik Fant 1950-03-01
• Konditionsbesiktning 1983-08-19 Bjerking ingenjörsbyrå

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV A; 59 a, prostvisitationer den 25/7-1696 och den 24/8-1697
• Västerås domkapitel E IV A; 96, specialvisitation den 28/7-1829
• Västerås domkapitel E IV B; 123, inventarier 1843, 1862, 1892 och 1924
• Västerås domkapitel F III A; 37, prostvisitation den 4-5/9-1886
• Västerås domkapitel F III A; 40, visitation 22-23/8-1903

Västmanlands läns museum arkiv (VLM):
• Handlingar från renoveringen 1988 och antikvarisk kontrollrapport från 1998-11-26

Litteratur
Alton, Jerk: Västanfors kyrkas restaurering 1987-1988 - Skrift till återöppning efter restaurering - Fagersta 1988.
Berggren, Bonzo: Kyrkorna i Västmanlands län: en presentation i text och bild över samtliga kyrkor tillhörande Svenska kyrkan/utgiven av Västmanlands nyheter - Västerås 1982
Fästskrift vid hundraårsminne av Västanfors kyrkas grundläggning 1824-1924, utgiven av Västanfors kyrkoråd till biskopsvisitationen den 9-12 oktober 1924, Västanfors kyrkoråd 1924 (Köping tidnings AB Västmanlands tryckeri 1924).
Förnyade helgedomar/Julbok för Västerås stift 1954, s 186-188/
Lindeberg, Erik: Några drag ur Västanfors kyrkas historia