Stäng fönster Stockholm kn, AEOLUS 1 STOCKHOLMS TELEGRAFSTATION OCH FLEMINGSKA PALATSET

Historik
Flemingska palatset är uppfört på 1650-talet för riksrådet Erik Fleming, troligen efter ritningar av Nicodemus Tessin d ä, och ombyggdes 1783 samt 1863. Byggnaden är uppförd av tegel i tre och en halv våning under valmat koppartak med runda takkupor. Fasaderna är putsade med rusticerad bottenvåning, indelade med pilastrar och avfärgade i gult och grått. Fönsteromfattningarna fick sin nuvarande utformning 1863. Byggnaden övertogs 1907 av Telegrafverket. Invändigt är trapphuset och två rum med högklassig gustaviansk inredning från 1780-talet bevarade.
Byggnaden mot Skeppsbron uppfördes 1868-1870 för Stockholms telegrafstation efter ritningar av arkitekten Ludvig Hawerman. Den är byggd av tegel i fyra våningar och hr putsade fasader med profilerade fönsteromfattningar och rusticerad bottenvåning, avfärgade i gult, beige och vitt. Taket är valmat och plåtklätt samt försett med takkupor. Båda byggnaderna ombyggdes och restaurerades genomgripande i slutet av 1950-talet efter ritningar av Ivar Tengbom, då bl.a. telegrafstationens takregion nybyggdes. Då tillkom också en nybyggnad i hörnet Österlånggatan/Telegrafgränd, vilken inte ingår i byggnadsminnet.

KÄLLA: Angående förslag till skyddsföreskrifter, Riksantikvarieämbetet, 1993