Stäng fönster Hedemora kn, GÄDDAN 1 PERSSONSKA GÅRDEN

Historik
Perssonska gården är en välbevarad handelsgård från 1800-talets mitt, centralt belägen vid Stora Torget i Hedemora. Den utgör en viktig del av den ålderdomliga stadsmiljön vid Stora Torget, som ingår i riksintresseområde för kulturmiljövården Hedemora stad.

Fastigheten är bebyggd redan på den äldsta stadskartan över Hedemora från 1642. Den välvda stenkällaren i butiks- och bostadshuset vid Kyrkogatan är sannolikt från 1600-talet.
Perssonska gården uppfördes strax efter en stor stadsbrand år 1849 av handlaren Axel Reinhold Hulting. År 1883 övertogs gården av handlaren Johan Fredrik Åberg som utvecklade sin affärsrörelse till ett av stadens största handelshus. Bostads- och butikshusen reveterades på 1890-talet, men förändrades i övrigt inte nämnvärt. År 1916 köptes fastigheten av järnhandlaren och rådmannen Isidor Persson, som här bedrev järnhandel.
Ett "bilstall" tillkom 1919. Smärre om- och tillbyggnader skedde på butiks- och bostadshusens gårdsfasader på 1920- och 30-talen. Som helhet är dock Perssonska gården till sin exteriör mycket välbevarad sedan 1800-talets mitt.

Gården är på tre sidor kringbyggd. Fastigheten gränsar mot Kyrko-, Freds-, Lands- och Gröna Gatorna. Förutom butiks- och bostadshus finns ett flertal uthusbyggnader i form av stall, magasin, lada, tvättstuga m m . Uthusbyggnaderna är sammanbyggda i två längor som inramar gårdsplanen. På gården finns ett vårdträd och en gräsbevuxen rundel. En mindre fruktträdgård hör också till fastigheten. Butiks- och bostadshusen är uppförda i 1½ våning av timmer med vitputsade fasader. Taken är delvis täckta med tegel, delvis med plåt. I huskroppen mot Kyrkogatan finns, sannolikt sedan huset uppfördes, butikslokaler i bottenvåningen. I bostäderna mot Fredsgatan och Gröna gatan finns rum med äldre inredning bevarade. En välvd stenkällare finns under butiks- och bostadshuset mot Kyrkogatan.

Uthusen är faluröda, delvis av timmer, delvis med regelstomme. Delar av fasaderna är klädda med panel. Taken är täckta med tegel. Mot Fredsgatan finns ett portlider med ålderdomliga rutverksdörrar

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Dalarnas län, 2007-09-03, Dnr 432-9984-91