Stäng fönster Falköping kn, BOFINKEN 24 VILSKE HÄRADS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset ligger ett stenkast från järnvägen, strax intill det som tidigare kallades Sörby station i samhället Floby. Granne är också ett gästgiveri. Vilske härad höll ting på gästgiveriet i Gökhem från slutet av 1600-talet fram till mitten av 1700-talet då tinget flyttades till det nybyggda tingshuset i Torbjörntorp, som ligger strax norr om Falköping. Tinget flyttades senare till Segerstad 1686, och 1701 tillbaka till Torbjörntorp och ett tingshus som brann 1717. Ett nytt tingshus för både Gudhems och Vilske härader uppfördes i byn på 1750-talet. Det var i bruk fram till 1781 då det var helt förfallet. 1783 flyttades tinget därför till Falköping och som tingshus användes till en början Vikens gård. Så småningom köpte en envåningsbyggnad på Storgatan och här hölls tingen fram till 1874 då huset såldes. Vilske härad stannade kvar i Falköping i hyrda tingslokaler fram till 1900 då det nya tingshuset i Sörby/Floby stod klart. Huset togs i bruk året därpå.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-29