Stäng fönster Vänersborg kn, KYRKEBYN 1:14 M.FL. GESTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: GESTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Ruinerna av Gestads gamla kyrka är belägen c:a 300-400 m nordost om den nuvarande kyrkan. Ödekyrkogården ligger tämligen sankt, strax intill en mindre bäck. Den nuvarande kyrkan påbörjades 1796 och har ett högt läge på en plats som förut kallades Kyrkebykulle, väl synlig på Dalboslätten.

RASERAD KYRKA / RUIN - belägen på annan plats (GESTADS KYRKORUIN). I: Medeltidskyrkans nedersta murskift blottades vid en utgrävning 1917. Den uppfördes under 1200-talets mitt eller andra hälft i tegel och bestod av ett rektangulärt långhus med smalare, rakt avslutat kor. Så småningom, sannolikt under senmedeltiden, fogades ett vapenhus framför den sydvästra portalen. Under 1600-talets andra hälft raserades det ursprungliga koret och ersattes av ett tresidigt avslutat korparti av långhusets bredd. År 1757 förlängdes långhuset i väster. Samtliga om- och tillbyggnader murades i natursten. Raserad 1795, då ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan påbörjades 1796, under ledning av murarmästare L. E. Westman från Vänersborg, och togs i bruk 1799. Den uppfördes av natursten, med visst återbruk av tegel från den äldre, raserade kyrkan. Kyrkan är bevarad till ursprunglig planform och består av rektangulärt långhus med tresidig avslutning, sakristia i öster och västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den vitputsade exteriören domineras av de 1876 förstorade, rundvälvda muröppningarna. Långhuset och sakristian har sadeltak, avvalmade över respektive östmur. Västtornet kröns av en flack huv. Samtliga yttertak är täckta med skiffer. Ingångar i väster genom tornet samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummets vitputsade innerväggar täcks av ett målat trätunnvalv med profilerad taklist. Det detaljfattiga kyrkorummet får klassiserande karaktär framförallt genom den fasta inredning som förnyades vid en genomgripande restaurering 1913-14. Altarpredikstolen nedtogs och ersattes med ny altaruppsats och predikstol, båda ritade av arkitekten Hj. Tessing.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Möjligen har det funnits ytterligare en medeltida kyrka i Gestads socken. Arkeologiska provundersökningar 1986 på den s k Murängen blottlade lämningar efter medeltida profanbyggnader, sannolikt med vidliggande kyrka.