Stäng fönster Härjedalen kn, ÄLVROS KYRKBY 6:18 ÄLVROS GAMLA KYRKA

Historik
Troligen har det funnits ett medeltida kapell i Älvros längs med pilgrimsleden till Trondheim. En del medeltida fragment i kyrkan tyder på detta. Kyrkan, klockstapeln samt sockenstugan, ligger i ett riksintresseområde för kulturmiljövården.

Kyrkan, som troligen uppfördes 1570-80, flyttades till sin nuvarande plats 1638 då den också byggdes om och utökades med 14 alnar. Troligen hade den en rektangulär form. 1739-40 byggs den åter om under ledning av byggmästare Eric Svensson. Väsentliga delar av kyrkan behölls. Troligen förstorades då fönstren och väggarna höjdes. Södra och norra korsarmarna med tunnvalv av trä tillkom, liksom en läktare och en predikstol. Samtidigt flyttades sakristian till östra gaveln från norra väggen och ett vapenhus byggdes vid södra korsarmen.